Fotbolls-VM i Qatar – Blod, svett och guldvittring

qatar4.jpg

VM 2022 i Qatar är tidernas mest kontroversiella fotbollsmästerskap redan innan det spelats. I ett land som till ytan är lika stort som Skåne planeras det för ett evenemang som ska slå världen med häpnad. Prislappen för mästerskapet beräknas till 1600 miljarder kronor – att jämföra med 120 miljarder kronor som den korruptionstyngda VM-turneringen i Brasilien 2014 kostade.

Arbetarna som ser till att mästerskapet ska bli verklighet jobbar under svåra förhållanden. De flesta kommer från fattiga regioner i Asien och anställs via ett slags sponsorsystem som innebär att arbetsgivaren konfiskerar passen och har total makt över den anställde. Detta leder bland annat till trångboddhet, långa arbetspass (i extremhetta) och att få har råd till sjukvård. “Modernt slaveri” är en formulering som återkommer från fackförbud och internationella granskare. Enligt Indiens och Nepals ambassader i huvudstaden Doha pekar prognosen på att 4000 personer från de två länderna kommer att dö i Qatar innan VM 2022 sparkas igång.

För två år sedan var journalisten Oskar Månsson i Doha och skrev ett reportage om mästerskapet, ett reportage som Qatars statliga VM-organisation försökte stoppa. I föredraget tänker han berätta om mitt arbete och ge en bild av gästarbetarnas villkor och Qatars högtflygande planer. Han kommer också tala om korruptionen inom Fifa och Qatars VM-organisation, samt försöka förklara varför det här är en utveckling som vi förmodligen får vänja oss vid.

IMG_4773.jpg

FREE ENTRANCE FOR MEMBERS
NON MEMBER ONE TIME FEE *40 SEK
UPF – MEMBERSHIP 50 SEK/YEAR

Länk till EVENT

Facebook: facebook.com/upfumea
Member Group: facebook.com/groups/upfmembergroup/?fref=ts
Web: upfu.org
Mail: ordf@upfu.org / info@upfu.org
Follow us on Instagram and Twitter! @upfumeaoskarmansson.jpg

%d bloggers like this: