Hans Linde: Svenska soldater tio år i Afghanistan – vad har uppnåtts?

Den 12 december ska riksdagen fatta beslut om att förlänga den militära insatsen i Afghanistan. I tio år har vi snart deltagit i USA:s krig i Afghanistan. Det är ett krig som motiverats med argument om jämställdhet, säkerhet och demokratisering. Samtidigt ser vi hur antalet civila dödsoffer ökar för varje år som går, talibanerna flyttar fram sina positioner och alltför många afghaner är hänvisade till ett liv i djup fattigdom. Insatsen har i grunden misslyckats, men vad är alternativen?

Hans Linde är partiledarkandidat och utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Han kommer att prata om varför han tycker man ska ersätta truppnärvaron med bistånd, men också om sina egna intryck efter att ha besökt Afghanistan i våras.

Umeå Universitet, Humanisthuset (Hörsal G), måndag 21/11 kl.12:00 

%d bloggers like this: