Min död är mitt vapen : Om självmordsbombare och andra terrorister

Onsdagen den 5 maj 2010; 16.15 i Hörsal G, (Humanisthuset, Umeå universitet)

Björn Kumm författare och journalist gästar UPF för att hålla en föreläsning om terrorism. Han har bland annat skrivit böckerna Tito, Kalla kriget och Terrorismens historia. Han är även verksam vid Sveriges Radio och skriver i diverse svenska dagstidningar.

Efter 9/11 började begreppet terrorism och terrorist användas i allt större utsträckning. Hur har begreppet terrorism uppkommit och hur har det förändrats efter 9/11? Dessutom kan vi fråga oss vem är en terrorist och vad är skillnaden mellan en frihetskämpe och en terrorist? I programmet OBS i P1 talar Björn Kumm om en ny bok Understanding Violent Radicalisation, skriven av Magnus Ranstorp, en av Sveriges främsta terroristspecialister.

I det inslaget frågar Kumm sig om den västliga världen tar för givet att det är islam som religion, islam som världsåskådning, som i sig bär fröet till terrorism? Eller om det bara är en förutfattad mening som vi bör ifrågasätta? Missa inte detta tillfälle att lyssna och ställa dina frågor till Björn Kumm.

Föreläsningen ingår i vårens tema om terrorism.

%d bloggers like this: